Akrilne sportske podloge

Teniski tereni s akrilnim premazima

Tvrdi tereni su najčešće i najčešće korištene površine teniskih terena diljem svijeta, a posebno u Sjedinjenim Državama. Tvrdi tereni su izgrađeni od asfaltnih ili betonskih podloga i obično premazani sustavima premaza u 100% akrilnoj boji. Postoji nekoliko glavnih vrsta teniskih terena, od kojih su najčešći tvrdi teniski tereni i podloge s jastučićima.

 

01

Tvrdi teniski tereni

Tereni s tvrdom podlogom imaju nižu apsorpciju energije od zemljanih terena, zbog čega teniska loptica odskače više i brže se kreće. Tvrdi tereni su svestrani tereni, što ih čini idealnim za većinu tipova tenisača. Površine teniskih terena dizajnirane su kao sustavi, odnosno niz premaza koji svi imaju specifičnu namjenu. Ukratko, površine teniskih terena su vrsta boje na bazi vode s poboljšanim karakteristikama za tenis, košarku i druge atletske i rekreacijske površine.

Za razliku od kućnih boja, ovi premazi su dizajnirani da prianjaju na asfaltne ili betonske podloge. Formulirani su od silicij pijeska, vlakana i agregata kako bi pružili punjenje i snagu pod agresivnom igrom. Sustavi podloge teniskih terena također moraju biti izdržljivi u vlažnim uvjetima i još uvijek održavati čvrstu vezu s kolnikom. Površinske obloge teniskih terena dolaze u raznim bojama i sadrže vrlo fini kremeni pijesak. Ovaj pijesak se obično mjeri oko 80 do 100 mesh (afs) i obično ima zaobljen oblik. Okrugli oblik pomaže da se minimiziraju tragovi primjene ili alata, koji se također nazivaju "prugama". Veće i kutnije posjekotine pijeska mogu se koristiti za postizanje sporije brzine igre i većeg odbijanja lopte.

02

Podloge za teniske terene s jastučićima

Podloge za teniske terene s jastučićima dostupne su kao premium opcija, kada se postavljaju teniski, košarkaški i drugi sportski tereni. Ovi sustavi se klasificiraju kao jastučići s tvrdim terenima, budući da su u svojoj formulaciji na bazi akrila. Gumirani podslojevi apsorbiraju energiju i smanjuju opterećenje na koljenima, kukovima i drugim zglobovima. Povratne informacije koje smo dobili od teniskih profesionalaca i strastvenih igrača su vrlo pozitivne. Teniski tereni s jastučićima, baš kao i tvrdi tereni, vrlo su jednostavni za održavanje. Pobrinite se da površina bude malo čista od krhotina kako biste smanjili abraziju od kamenja, prljavštine itd. Ovisno o uvjetima oko terena (drveće, hlad), potrebno je povremeno ispiranje ili ispuhivanje.

Budući da je teren mekan i sadrži slojeve gume, važno je zaštititi podlogu od teške opreme (poput visokih dizanja prilikom mijenjanja svjetala ili održavanja stropa i krova), a čak i težina teških klupa ili opreme može stvoriti udubljenja na površina.

Početna cijena podloge za teniski teren s jastucima veća je od standardne tvrde podloge, ali je to dobro dugoročno ulaganje. Slojevi jastuka ostaju ispod obojenih površinskih premaza i pružat će amortizaciju dugi niz godina. Samo će se premazi u boji morati obnavljati svakih 4 do 8 godina, kako bi se boja i tekstura vratili u prvotno stanje.